Reflux (reflux laryngitis, oprispingen, Laryngopharyngeale reflux, keelrelfux) is een situatie waarbij de slijmvliezen van het strottenhoofd en de keel ontstoken raken vanwege (zure) reflux (terugvloed / pyrosis) van maaginhoud tot in de keel.

Oorzaken van reflux

Reflux kent diverse mogelijke oorzaken waaronder een probleem met de onderste slokdarmkringspier (de afsluiting tussen slokdarm en maag), druk op de maag door bijvoorbeeld zwangerschap of overgewicht, een breuk van het middenrif (hernia diafragmatica), bepaalde voeding, een maag infectie, slechte leefgewoonten waaronder slechte voeding, alcohol en roken.

Klachten bij reflux

De klachten waarmee reflux gepaard kan gaan verschillen per persoon. De meestvoorkomende klachten bij reflux zijn: een brandend of drukkend gevoel achter het borstbeen, in de maag, slokdarm en / of keel. Pijn op de borst: deze wordt gevoeld als stekende of drukkende pijn van het hart. Toename van de klachten na eten of bij platliggen. Reflux tot in de keel gaat veelal gepaard met een gevoel van slijm of een brok in de keel (globus), frequent keelschrapen en zelfs benauwdheid (dyspnoe) kan optreden. Soms is er sprake van een (prikkel)hoest en heesheid (dysfonie). Ook kan chronische reflux leiden tot een vieze geur uit de mond. Het is belangrijk om op te merken dat er ook zonder klachten sprake kan zijn van reflux (zogenaamde stille reflux).

(Chronische) reflux leidt tot chronische irritatie van de slijmvliezen waar deze (zure) maaginhoud langs komt. Deze chronische irritatie kan beschadiging van de slijmvliezen geven, leiden tot afwijkingen op de stembanden en (vaak in combinatie met andere risicofactoren zoals alcoholgebruik en roken)  zelden aanleiding geven tot het ontstaan van slokdarm of keelkanker.

Behandeling van reflux

De behandeling van reflux vindt op verschillende niveaus plaats. Allereerst is er plaats voor leefstijladviezen. Deze leefstijladviezen zijn met name gericht op het normaliseren van het lichaamsgewicht (afvallen), beperking van de alcohol en koffie consumptie, stoppen met roken en voedsel / vochtinname voor het slapen gaan beperken. Daarnaast worden er adviezen ten aanzien van de nachtrust gegeven waaronder het hoger leggen van het bovenste deel van het lichaam (hoofdeinde rechter op, extra kussens onder het hoofd of het hoofdeinde van het bed iets verhogen) waardoor de zwaartekracht de terugvloed tegen zou moeten gaan.
De medicamenteuze behandeling van reflux bestaat uit het chronisch gebruik van maagzuurremmers (protonpompinhibitoren) om de zuurproductie van de maag te verminderen en daarmee het zuurgehalte van de reflux te verminderen. Hierdoor krijgen de slijmvliezen van de slokdarm en hoofd/hals regio de kans om tot rust te komen. In principe zal de hoeveel terugvloed van maaginhoud niet afnemen.

Ten derde zijn er chirurgische behandelingsmogelijkheden waaronder een gastropexie of nissen0fundoplicatie.