Het Cholesteatoom is een goedaardige, maar potentieel destructief groeiende, ophoping van huidcellen en oorsmeer in het middenoor (achter het trommelvlies) en / of in het mastoïd. een Cholesteatoom komt jaarlijks 3-14x per 100.000 mensen voor.

Een cholesteatoom kan aangeboren (congenitaal) zijn of ontstaan (verworven) leeftijd ontstaan. Het verworven cholesteatoom komt het meeste voor en wordt vaak veroorzaakt door chronische ontstekingen, afwijkingen van het trommelvlies en/of een beperkt functionerende buis van Eustachius.

Een cholesteatoom is in het begin vaak asymptomatisch en presenteert zich vaak als eerste met gehoorverlies of chronische oorontstekingen. Minder vaak voorkomende klachten zijn oorpijn, evenwichtsstoornissen (duizeligheid), oorsuizen (tinnitus), hoofdpijn en uitval van de aangezichtszenuw (nervus facialis).

Aangezien een cholesteatoom een (langzaam) progressief en destructief groeiende massa is, is operatief ingrijpen meestal nodig. Er zijn verschillende operaties mogelijk, de behandeld kno-arts zal, vaak aan de hand van een scan, beoordelen welke ingreep geïndiceerd is.

Hieronder ziet u een deel van een operatie waarbij een cholesteatoom verwijderd wordt. Hierbij wordt er onder andere gebruik gemaakt van een laser.

U ziet hier een middenoor, die via de gehoorgang benaderd wordt. De gehoorgang is naar achter toe verruimd met behulp van de boor, zodat goed zicht gekregen kan worden op de stijgbeugel. Het aambeeld is opgevreten en verwoest door de huid van het trommelvlies, die naar binnen gegroeid is, het zogenaamde cholesteatoom. Dit cholesteatoom plakt erg op de stijgbeugel en is de stijgbeugel ook al aan het verwoesten. Helaas kan dit niet met koud instrumentarium eenvoudig van de stijgbeugel afgehaald worden omdat er daarmee grote bewegingen op de stijgbeugel gegeven kunnen worden, wat het binnenoor kan beschadigen.

Door de laser kan de huid echter van het stijgbeugeltje afgedamd worden, waardoor het stijgbeugeltje bewaard kan blijven en het uiteindelijke gehoorresultaat in bijna alle gevallen veel beter zal zijn.