Het surfer's oorHieronder ziet u een video van een ooroperatie waarbij het zogenaamde surfersoor operatief gecorrigeerd wordt. Een surfer’s oor is een aandoening waarbij er sprake is van exostosevorming (of abnormale botgroei) van de uitwendige gehoorgang. Deze aandoening wordt voornamelijk veroorzaakt door chronische irritatie door water en wind en wordt daarom veel gezien bij surfers en andere watersporters.

De meeste mensen die frequent surfen hebben minimaal een lichte vorm van exostosevorming in de gehoorgang. Een lichte vorm van exostose vorming gaat meestal niet gepaard met klachten. De exostosevorming is een progressieve aandoening waarbij is dus van belang is om preventieve maatregelen te nemen tegen (het toenemen van) de exostose vorming. Preventieve maatregelen bestaan uit het vermijden van (water)sporten in zeer koud en/of winderig weer. Het dragen van oordoppen en het dragen van een zwemcap.

De meest voorkomende klachten waarmee een surfersoor gepaard gaat zijn recidiverende gehoorganginfectie, ophoping van oorsmeer en in een later stadium een verminderd gehoor.

De behandeling van een surfer’s oor bestaat uit het chirurgisch verwijderen van de exostose.
Hieronder ziet u een (verkorte) video van een surfer’s oor operatie.

Beschrijving video:

Wat u nu ziet is een opname, waarbij het surfersoor geopereerd wordt.

Het HagaZiekenhuis , vlak bij de Noordzee, ziet veel mensen met botaangroei in de gehoorgang door het surfen in de koude Noordzee.

Het oor wordt naar voren geklapt en de huid achter het oor wordt naar voren gewerkt.

Hier wordt de huid van de gehoorgang losgemaakt. De eerste exostose (botaangroei) is al te zien, die nu op de achterwand wordt losgebeiteld. De exostose kan uitgenomen worden. Vervolgens wordt ook de botaangroei aan de voorwand van de gehoorgang losgemaakt. Ook deze kunnen worden uitgenomen, waarbij continu in de gaten wordt gehouden dat de huid zoveel mogelijk intact gehouden wordt. Nadat met de beitel de grote stukken zijn uitgenomen, kan met de boor de rest van de gehoorgang netjes glad gefreesd worden. Als de huid wordt teruggeslagen zien we de trommelvliezen al schemeren. Verder wordt nu ook de voorwand netjes bijgefreesd en de huid wordt teruggelegd. Nog een klein exostosetje wordt ook op de bodem van de gehoorgang weggehaald. Nadat de huid netjes teruggefluit is, wordt met behulp van siliconensheets de huid op zijn plek gehouden. De huid ligt helemaal los, zoals u kunt zien, en het neerleggen van de sheets zorgt ervoor dat de huid netjes blijft liggen.

Een aantal sheets worden geplaatst en via de gehoorgang worden wat tamponnetjes in het oor gebracht, die dadelijk opzwellen met antibioticum.

De sponsjes worden na een week verwijderd , de sheets na twee tot drie weken,