In onderstaande video ziet u de plaatsing van een prothese die het aambeeld (incus) en de stijgbeugel (incus), dit zijn middenoorbeentjes, nabootst. Deze prothese heet de Dornhofer prothese.
Beschrijving video:
Wat u hier ziet is de prothese, die al in het oor stond na de vorige operatie.
Deze jonge man heeft geen aanbeeld en geen stijgbeugel. De prothese moet dus van het binnenoor naar het trommelvlies. De huidige prothese staat niet goed. De gehoorgang achterwand huid wordt hier ingesneden en het middenoor wordt geopend.
Omzichtig worden de vliezen en de littekentjes van de vorige ingreep doorgenomen.
We zien de prothese hier staan met zijn voetje op de voetplaat. Dat is de begrenzing van het binnenoor. De prothese wordt er hier uitgenomen.
Vervolgens wordt met een pasprothese gekijken hoe lang de nieuwe prothese moet zijn.
Deze pasprothese, dat is hier ook te zien, heeft een afmeting van 6 mm en past er mooi onder.
Hier wordt het voetplaat schoentje gezet. Dit is een klein emmertje, wat precies op de voetplaat past, tussen de stapespootjes, waar dadelijk de prothese aan de bovenkant ingezet kan worden. De prothese wordt hier op lengte gemaakt. Hiervoor heeft Dornhofer een ander instrumentje.
De prothese is geplaatst in het schoentje en er wordt nu in het kleine puntje, wat uitsteekt een stukje kraakbeen gelegd, waarna het trommelvlies kan worden teruggevleid en met gelfoam wordt de huid vastgelegd.
Deze jonge man hoort nu weer goed.